Ciasto ze szpinakiem.
Moje dzieci nie pokochały nowego wypieku, więc całe ciasto jest dla mnie.
Julka stwierdziła, że dobre ale nie ma ochoty na więcej, mały zjadł tylko porzeczki i borówki, reszty rodzinki nie było w domu i nie wypowiedzą się na ten temat, może kiedyś spróbuje znowu zrobić ciasto szpinakowe.
Składniki na biszkopt
szklanka mąki pszennej i 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100g szpinaku
1/4 szklanki oleju
Przygotowanie
Jajka z cukrem ubić mikserem na jednolitą masę, dodać zblendowany szpinak, mieszając dolać olej i mąkę z proszkiem do pieczenia. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 30cm.
Piec w temperaturze 200 stopni, czas 30 minut, wyjąć do ostudzenia.
Wystudzone ciasto przygotować do nałożenia masy, ja przekroiłam tak aby warstwa na dole była grubsza, górna warstwa ciasta to nałożone odkrojone cienkie plastry.
Składniki na masę
300g śmietanki 30%
500g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
Przygotowanie
Do serka dodać cukier puder, miksować do połączenia składników, dolać powoli śmietanki. Miksować aż stanie się puszysty.
Na ciasto wykładamy masę oraz płatki zielonego ciasta, na wierzch dodałam białe kwaśne porzeczki i kilka borówek.
Smacznego!
Mam nadzieję, że będzie Wam smakować.
Tyle razy już je widziałam, że teraz chyba czas na to, bym sama je zrobiła :)
OdpowiedzUsuńJa też widziałam tysiące razy, więc Zwykła Matko do dzieła :D
Usuń