Pyszna szarlotka z prażonymi jabłkami, które posypałam lekko cynamonem, z dodatkiem budyniu o smaku krówek, tak pysznie zaczynam dzień.
Ciasto wymaga czasu na przygotowanie i bardzo szybko znika ze stołu.
Normalnie palce lizać!
Jabłka
2kg jabłek1 torebka cukru waniliowego
3 łyżki cukru
posypane lekko cynamonem
Budyń
Budyń duży krówkowy3/4 mleka
3 łyżeczki cukru
Ciasto
3 szklanki mąki tortowej2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
3/4 kostki masła
2 jaja
łyżka śmietany
Przygotowanie
Mąkę przesiej do miski, dodaj zimne masło pokrojone na małe kawałki, dodaj proszek do pieczenia i cukier. Dodaj jajka, i łyżkę śmietany. Ciasto dobrze zagnieć. 1/3 ciasta odetnij, zawiń w folię, włóż do zamrażalnika.Pozostałe ciasto włóż do lodówki na pół godziny, później rozwałkuj i ułóż w formie do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, formując brzegi o wysokości około 3 cm. Ciasto nakłuj kilkanaście razy widelcem. Na cieście połóż papier i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 10 minut.
Przygotuj jabłka.
Obierz jabłka, pokrój na małe cząstki, wrzuć do garnka, dodaj cukier i praż, mieszając od czasu do czasu. Odstaw do wystudzenia.
Przygotuj budyń.
Na cieście rozłóż warstwę jabłek, na jabłka wyłóż porcję budyniu, rozsmaruj. Na tarce zetrzyj zamrożone ciasto tak aby przykryło budyń. Piecz do koloru złotego w 180 stopni około 45-50 minut.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz