Kruche ciasto z masą makową
Po świętach zostało mi dużo maku, wykorzystam go dzisiaj w przepisie, ciasto na kruchym cieście wypełnionym dużą ilością maku.Przepis na ciasto
Ciasto 3 szklanki mąki tortowej2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
3/4 kostki masła
2 jaja
łyżka śmietany
Rozwałkuj zagniecione ciasto i ułóż w wysokiej foremce do pieczenia, włóż do środka masę makową, na górze ciasta połóż rozwałkowane pasy. Piec do uzyskania złocistego koloru. Czas ok 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Masa Makowa
Mak wsypać do dużego garnka, zalać gorącą wodą i zagotować. Gotujemy przez 30 minut, po ugotowaniu przekładam do sita i zostawiam do odsączenia na pół godziny. Mak trzeba zmielić trzy razy.
Rodzynki, orzechy i migdały posiekać.Wszystko razem wymieszać ze smażoną w cukrze skórką pomarańczową.
Roztop masło z miodem i troszkę podgrzej, dodajemy bakalie.
Dodajemy do maku dokładnie mieszając.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz