Przepis na pyszne pączki bez nadzienia
Moje pączki mają mało cukru, w środku są bez nadzienia, posypane cukrem pudrem smakują wyśmienicie.Składniki
1 szklanka mleka /250 ml50 g świeżych drożdży
8 łyżek cukru
500 g mąki pszennej
1 łyżka cukru wanilinowego
1 jajko
4 żółtka
100 g roztopionego i ostudzonego masła
Podgrzej mleko i dodaj pokruszone drożdże, mieszaj do rozpuszczenia, następnie wsyp łyżkę mąki i 4 łyżki cukru. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
Jajka utrzeć z 4 łyżkami cukru na puszystą pianę.
Do miski z mąką wlej wyrośnięte drożdże i wymieszaj dokładnie, ja zrobiłam to ręką, dodaj jajka i wymieszaj ręką przez około 15 minut, dodaj masło, wymieszaj do połączenia składników
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, czas około godziny.
Stół podsyp mąką, ciasto zagnieć pozbywając się pęcherzy powietrza. Ciasto rozwałkuj na wysokość około 2 cm, szklanką wytnij kółka, przykryj czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W garnku rozgrzej olej, w temperaturze 180 stopni, smaż po 2 minuty z każdej strony, wyjmuj je na papier ręcznikowy.
Jeśli masz ochotę na pączki z nadzieniem, włóż marmoladę do rękawa cukierniczego, ostrą i długą końcówką dodawaj po usmażeniu pączków.
Do dekoracji użyj lukru lub posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz