Deser można przygotować z mrożonymi owocami w zimie, a w sezonie letnim dodać świeże.
Deser z mrożonych owoców.
05,kg mrożonych malin
05,kg mrożonych truskawek
500g serek mascarpone
200ml śmietanki 36%
żelatyna
cukier puder
2 galaretki owocowe (malinowa, truskawkowa)
Na spód mamy kilka możliwości:
- ciasto kruche
- mus truskawkowy
- herbatniki skruszone z masłem
Wybór należy do ciebie, ja upiekłam ciasto kruche.
Herbatniki połóż na dnie blaszki.
Do garnka wsypałam truskawki i podgrzałam, kiedy puściły sok, zmieliłam na mus i dodałam rozpuszczoną galaretkę (w 1/3 szklanki wody), po przestudzeniu wylej na herbatniki lub na dno blaszki. Wstaw do lodówki na 1,5 godz. Przygotuj żelatynę, 3 łyżeczki rozpuść w 1/3 szklanki wody, przestudź.
Do misy włóż serek mascarpone, dodaj pół szklanki cukru pudru, wymieszaj (Serek powinien mieć temp. pokojową). śmietankę ubij i powoli dodawaj do serka, mieszaj. Dodawaj stopniowo żelatynę.
Masę wyłóż na galaretkę.Wstaw do lodówki.
Przygotuj maliny w garnku, tak jak poprzednio z truskawkami, przygotowaną masę wyłóż na masę i
zostaw w lodówce na 1,5godz. Dekoracja z mrożonych malin.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz