Robicie sami surówki i sałatki?
Przygotowanie surówki colesław jest naprawdę bardzo proste, wystarczy posiekać warzywa, przygotować sos, wymieszać wszystko razem i włożyć do schłodzenia, aż przegryzą się wszystkie składniki.
Surówka z białej kapusty pasuje prawie do wszystkich dań.
Pasuje do mięs pieczonych, smażonych, grilowanych. Ja podaję również do duszonych mięs, chociaż tu bardziej pasują delikatne surówki z gotowanych warzyw i lekko doprawionych przyprawami, takich surówek jak buraczki, czy marchewka z groszkiem.
Surówkę colesław podaję do każdego rodzaju mięsa, z kurczaka, wieprzowiny i wołowiny, oraz do smażonej ryby.
Jestem ciekawa do jakich dań obiadowych podajecie naszą ulubioną surówkę Colesław. Dajcie koniecznie znać w komentarzu. A teraz napiszę Wam przepis.
Składniki:
– 1/2 główki białej kapusty
– 1 marchewka
– 1/2 cebuli
– 3 łyżki majonezu
– 2 łyżki śmietany 18%
– 1 duży ząbek czosnku
– 1 łyżeczka cukru pudru
– 1,5 łyżeczki octu
– po pół łyżeczki soli i pieprzu
Przygotowanie:
Kapustę zetrzyj na tarce lub drobno poszatkuj, cebulę zetrzyj na tarce lub drobno pokrój, marchewkę zetrzyj na drobnej tarce. Wszystkie warzywa połącz w misie.
Teraz przygotujemy sos z majonezu, jogurtu, octu, cukru, soli i pieprzu. Przeciśnij przez praskę ząbek czosnku i wymieszaj wszystko razem. Surówkę wkładamy na godzinę do lodówki, smakuje lepiej.
Jeśli szukacie innych inspiracji, to zajrzyjcie po przepisy na surówki na przepisy.pl
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz